Ιστορία των Αμπελώνων Δημακόπουλου

Διηγώντας την ιστορία μας.

Το Βασιλικό Αχαϊας είναι μία κοινότητα που αριθμεί περίπου τους 800 κατοικους και ανήκει στην εύφορη γη του Δήμου Ερυμάνθου στον νομό Αχαΐας. Ανάμεσα οπο το Βασιλικό και το Ισωμα (άλλη κοινότητα του Δήμου) εκτείνονται οι αμπελώνες τής οικογένειας Δημακόπουλου. Μόλις την δεκαετία του 1990 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από την πρώτη γενιά των αμπελουργών της οικογένειας που την αποτελούσαν ο Νικόλαος Δημακόπουλος με την σύζυγό του Βασιλική.

Μετά από μια αποτυχημένη συνεργασία εμπορίας του σταφυλιού όπως συνηθίζονταν να πράτουν μέχρι τότε, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην οινοποίηση των δικών τους παραγόμενων σταφυλιών από ένα μικρό αμπελώνα που κατείχαν 11 στρεμμάτων. Αποφασισμένοι να μπουν στην αγορά του κρασιού άρχισαν δειλά δειλά να γίνονται γνωστοί και να προτιμούνται από το αγοραστικό κοινό. Έπειτα την θέση τους ανέλαβε το 2003 η δεύτερη γενιά αποτελούμενη από τον Γιώργο Δημακόπουλο και την σύζυγό του Βαρβάρα Σπηλιωτοπούλου (πτυχιούχος Γεωπονικής) επεκτείνοντας τους αμπελώνες σταδιακά χρησιμοποιώντας πάντα τις γνώσεις και την εμπειρία των προηγουμένων. Με αυτόν τον τρόπο συνδυασαν την τεχνοτροπία του νέου με την πείρα του παλιού.

Προχωρήσαμε στην φύτευση νέων αμπελώνων οι οποίοι, πλέον, σήμερα αριθμούν τα 70 στρέμματα και τους εντάξαμε πλήρως στη βιολογική καλλιέργεια το 2008. Το οινοποιείο μας που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε και λειτουργεί και αυτό ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες οινοποίησης και εμφιάλωσης υπό την επίβλεψη του πιστοποιητικου Οργανισμού ΔΗΩ. Επεκτείναμε την τεχνογνωσία μας και στην παραγωγή βιολογικών πολυποικιλιακών ξηρών οίνων Ροζέ, Λευκού, και Κόκκινου. Εμπνευστήκαμε από μια παλιά συνταγή των ντόπιων όπου ο κάθε παραγωγός είχε ένα αμπελάκι με κλήματα διαφόρων ποικιλιών και παρήγαγε το δικό του πολυποικιλιακό κρασί. Μετά από πειραματισμούς, δοκιμές και συνεχές ψάξιμο καταφέραμε - η δευτερη γενιά των οινοπαραγωγων - να υλοποίησουμε με επιτυχία την παλιά αυτή 'συνταγή' στα νέα πολυποικιλιακά μας κρασιά.