H Φιλοσοφία μας

Το οινοποιείο των Αμπελώνων Δημακόπουλου αξιοποιεί την παραγωγή 70 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά στο Βασιλικό του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα.

Οι βιολογικοί αμπελώνες Δημακόπουλου δημιουργήθηκαν από το όραμα που είχε η 2η γενιά των αμπελοκαλλιεργητών να καλλιεργήσουν βιολογικά σταφύλια και να παράγουν ένα αγνό, βιολογικό, πολυποικιλιακο κρασί. Εμπνευσμένοι από την έντονη αυτή επιθυμία τους και υπό την ορθή καθοδήγηση της γεωπόνου των αμπελώνων, καταφέρνουν να παράγουν προϊόντα χωρίς την χρήση συνθετικών λιπασμάτων και χημικών ζιζανιοκτόνων.

Κατόρθωσαν μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια (και συνεχίζουν με την ίδια αγάπη και μεράκι) , εφαρμόζοντας ορθές καλλιεργητικές μεθόδους να έχουν επιτύχει μια ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων τους . Τα πρέμνα λαμβάνουν την καλλίτερη δυνατή τροφή (κοπριά, κοτσιλιά) για να στηρίξουν το ριζικό τους σύστημα σε ένα απολυτός υγιές και θρεπτικό υπόστρωμα , υδρεύονται συστηματικά και μεθοδευμένα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη γερών και υγιών κλάδων, φύλλων και καρπών. Ο συνεχής προληπτικός έλεγχος για τυχόν ασθένειές ή έντομα που προσβάλλουν τα αμπέλια, δίνει την δυνατότητα για έγκαιρη επέμβαση με βιολογικά σκευάσματα για την καταπολέμηση τους.

Εξαιρετικά σημαντικό για τους αμπελουργούς είναι η καλλιέργεια των αμπελώνων τους να είναι τόσο βιολογική όσο και οικολογική. Ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ορθολογική χρήση νερού, η λίπανση με ανακυκλωμένη οργανική ύλη, η εξοικονόμηση ενέργειας για την καλλιέργεια των αμπελώνων τους, έχει καταστήσει δυνατή την παραγωγή σταφυλιών τα οποία οι ίδιοι και οι επισκέπτες τους μπορούν να γευτούν και να καταναλώσουν άφοβα ακόμα και απ’ ευθείας πάνω από το κλήμα την εποχή της ωριμότητας.

Μια επιπλέον απόδειξη του υγιούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι δέκα (10) διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών στους αμπελώνες Δημακόπουλου, είναι η διαβίωση και ευζωία πολλών εντόμων, σκουληκιών και μικρών ζώων (όπως σκαντζόχοιροι, λαγοί, ασβοί, κλπ) που εμφανίζονται κατά καιρούς και δημιουργούν αποικίες μέσα στο υγιές και ζωντανό οικοσύστημα των αμπελώνων.

Οι ιδιοκτήτες επεκτάθηκαν στην καλλιέργεια διαφόρων ελληνικών και ξένων ποικιλιών στις ιδιαίτερες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής τους. Η διαφορετικότητα των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών καθεμίας οδήγησε στο ''πάντρεμα'' πολλών από αυτών στην κατάλληλη αναλογία μέσα σε ένα κρασί. Η επιθυμία και το όραμα των οινοπαραγωγών ήταν να αναβιώσουν και να επιτύχουν ιδανικά μία παλιά συνήθεια των παλαιών μικρών αμπελουργών, η οποία ήταν η ανάμιξη όλων των σταφυλιών που παρήγαγαν στο αμπέλι τους για να δημιουργήσουν το κρασί της χρονιάς τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε η συλλογή των τριών κρασιών εφαρμόζοντας στο οινοποιείο ιδέες και μεθόδους πρωτοποριακές τηρώντας αυστηρά τα υψηλότερα ποιοτικά πρότυπα σε συνδυασμό με την πείρα και την τεχνογνωσία της προηγούμενης γενιάς.

Με αυτό τον τρόπο γεύσεις και αρώματα του παρελθόντος ''ξύπνησαν'' με την δημιουργία τριών πολύποικιλιακών κρασιών, όπου συνδυάστηκαν 4 διαφορετικές ποικιλίες στο λευκό ξηρό οίνο, 5 διαφορετικές ποικιλίες στο κόκκινο ξηρό οίνο και 7 διαφορετικές ποικιλίες στο ροζέ ξηρό οίνο.

Τα τρία κρασιά των ''Αμπελώνων Δημακόπουλου'' προσφέρουν ένα εύγευστο ταξίδι στον μαγικό κόσμο του οίνου, γαργαλάνε τον ουρανίσκο και αφήνουν μια έντονη γεμάτη γεύση στο στόμα. Στο ταξίδι αυτό η νοστιμότερη νότα είναι το γεγονός ότι τα τρία αυτά κρασιά δεν είναι τίποτα λιγότερο από την εμφιαλωμένη γεύση του τοπίου, το άρωμα της γης, του κλίματος και της χλωρίδας, όλα τα χαρακτηριστικά του ξεχωριστού Αχαϊκού τόπου μετουσιωμένα μέσα σε ένα υγρό.

Με αγάπη και κληροδοτημένη γνώση στην αμπελουργία και οινοποίηση η οικογένεια Δημακόπουλου διατηρεί μια παράδοση 20 και πλέον ετών υψηλής σταθερής ποιότητας των προϊόντων της. Κύριο μέλημα τους είναι ο σεβασμός στην εμπιστοσύνη των πελατών μας προσφέροντας τους υψηλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών βιολογικά κρασιά.

Η οινική αυτή παλέτα που έχουν επιτύχει οι οινοπαραγωγοί εμπεριέχει μια δόση του ιδιαίτερου χρώματος της κάθε ποικιλίας, επιτυγχάνοντας έναν όμορφο πίνακα γεύσης και ικανοποίησης. Τέλος, παντρεύονται τέλεια με όλα τα αγαπημένα πιάτα της παραδοσιακής Ελληνικής, αλλά και της διεθνούς κουζίνας.